Misschien is het tijd om Internet Explorer 6 vaarwel te zeggen?

"Wat, Branko, nu pas?!"

Toch zijn er goede redenen voor een webdeveloper om ook vandaag de dag Internet Explorer 6 te ondersteunen. (Heus!)

Voor een van mijn klanten moest ik twee jaar terug een website maken die ook in Afrika veel gelezen zou worden. In Afrika gold toen Internet Explorer 6 als de meest gebruikte browser. Zelfs op het moment van schrijven heeft "IE 6" er nog 5% van de markt in handen (vergelijk met Nederland: 0,8%).

Een klant waar ik dit jaar veel voor werk, gebruikt intern Internet Explorer 6 nog, omdat sommige applicaties deze browser als platform vereisen. Met 25.000 werkplekken is dit niet een eis die ik zomaar negeer.

Daarnaast horen websites toegankelijk te zijn, en als een bepaalde browser je pagina's niet of niet goed weergeeft, kan dat een indicatie zijn dat er ook met de toegankelijkheid iets niet snor zit.

Het installeren van een testomgeving voor Internet Explorer 6 is geen pretje, zo ontdekte ik gisteren. Het kostte mij iets van 4 uur om voor een klus van 13 uur te kunnen testen. En waar enkele jaren geleden 1 à 2 uur volstonden om een site ook op Internet Explorer 6 werkend te krijgen, daar maak ik de laatste tijd ook mee dat het me 1 à 2 dagen kost.

De oorzaak hiervan ligt er voornamelijk in dat het web weer in beweging is, en dat er allerlei nieuwe, goede technologieën opduiken die ook nieuwe browsers nodig hebben. IE6 stamt nog uit 2001, en voor software is dat zo'n beetje de Jura, of het Krijt.

Het probleem daarmee is niet dat IE6 oud is, maar veel en veel en veel te oud. Bedrijven en personen die deze browser nog gebruiken houden zich niet meer met websurfen bezig, maar met het naspelen van historische gebeurtenissen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ik geen compatibiliteit met IE6 meer wil garanderen, wel dat dit apart zal moeten worden afgesproken. Ik kan immers de kosten voor het up-to-date houden van mijn kennis over deze browser en de kosten voor het in stand houden van een testomgeving niet meer met goed fatsoen over al mijn klanten verspreiden.

Delen: