Mijn Open Source-gereedschapskist
14 januari 2009
(Zie ook de recentere versie van dit overzicht.)
Om HTML te "kloppen" gebruik ik vrij veel "FOSS", oftewel Free and Open Source Software. In sommige gevallen is de reden daarvoor de prijs (om de achttien maanden een nieuwe versie van de Adobe Creative Suite kopen zou een prijzige aangelegenheid worden), maar vaak is de reden dat software met liberale licenties gemakkelijk is in te zetten.
Waarom dat volgens mij zo is, heb ik elders al eens uitgelegd. In het kort komt het erop neer dat je als gebruiker niet de meeste energie stopt in het uitzoeken van wat je nu precies met de software mag doen. Ik ben een ondernemer, dus waar ik niet over beschik is tijd.
Maar wat ook belangrijk is: de makers van zogeheten Vrije Software zijn er ook niet mee bezig geweest uit te zoeken wat ze je allemaal gaan toestaan. Bij Winzip, dat ik ooit kocht, was een deel van de geavanceerde functionaliteit in de probeerversie uitgeschakeld. Na aanschaf van de licentie moest ik zelf moeite doen die functies in te schakelen. An sich is dat niet vreemd, wel als je kijkt naar de vele vrije ZIP-ers waar je nooit die extra stap hoeft te doen.
Wat nu gebruikt deze HTML'er?
- PSPad om code te typen
- Voordelen: syntaxkleuring, sjablonen voor documenten, indentering met zowel spaties als tabs, ondersteuning van ANSI en UTF-8, zoeken en vervangen in bestanden, "Move As", tekstomloop, regelnummers, overzicht van alle gebruikte functies en variabelen in je code, meerdere views op een document, Lorem Ipsum-generator, webpreview onder F10, enzovoort.
- Nadelen: zit nogal rommelig in elkaar.
- GIMP om plaatjes op te knippen
- Voordelen: beste pixeleditor die ik ken, goede fijnkorrelige ondersteuning van GIF, PNG en JPEG, redelijke fontondersteuning, heel uitgebreid pakket (naast Photoshop en Fireworks is er geen programma dat in de buurt komt, en dat zelfs alleen maar omdat Fireworks de laatste tijd sterk verbeterd is).
- Nadelen: hoge leercurve, maakt weinig gebruik van vectorgraphics, gebrekkige ondersteuning van PSD's, loopt als foto-editor behoorlijk achter op de concurrentie.
- FileZilla om te FTP-en.
- FilZIP om ZIP-archieven mee te maken (alhoewel ik tegenwoordig ook regelmatig rechtsklik op een map om de ZIP-functie van het besturingssysteem te gebruiken).
- WinMerge om bestanden te vergelijken.
- Xenu's Link Sleuth om links te checken.
Met uitzondering van de GIMP zijn er voor alle genoemde programma's meerdere FOSS-keuzes. Je moet dus nog steeds kiezen, maar het is in elk geval leuk kiezen.
Een voorbeeld van licentiestress die me linea recta naar de Free Software-tegenhanger heeft gevoerd, is mijn overstap van MS Word naar OOo Writer. Toen ik van Windows 98 naar Windows XP overstapte, was namelijk opeens mijn licentie voor MS Word niet meer geldig. Misschien dat ik bij installatie iets verkeerd heb gedaan, misschien lag het wel aan mij, maar als ik eerlijk voor het programma betaald heb, wil ik niet ook nog eens moeite moeten doen om dat te bewijzen.
Verder draai ik een testserver op basis van Appserv. (Xampp was natuurlijk ook goed geweest, maar Appserv was het eerste van dergelijke pakketten dat ik tegenkwam.)
Op het moment dat zogeheten COTS-software (commercial off the shelf) het betere alternatief is, kies ik daar natuurlijk voor. Ik beknibbel niet op kwaliteit.